Vynikajúci úspech Zuzany Chlebovcovej

V dňoch 27.8 – 3.9.2017 sa vo Francúzskom Chateauroux konali Majstrovstvá sveta v pištoli (World shoot handgun) podľa IPSC pravidiel. Naša členka Zuzana Chlebovcová sa ako jediná v kategórii Lady (divízia Production) zúčastnila týchto majstrovstiev spolu s ďalšími siedmimi slovenskými reprezentantmi.
Po príchode do Chateauroux kroky všetkých srelcov smerovali k Národnému streleckému športovému centru, ktoré je novovybudované a bolo dokončené len niekoľko mesiacov pred šampionátom. Veľkosť areálu, upravenosť exteriéru a zázemie tohto športoviska predčilo očakávania nejedného strelca a po povinnej registrácii a kontrole zbraní sme boli plne pripravení súťažiť a náležite si užiť 30 streleckých situácií.
Majstrovstiev sa zúčastnilo takmer 1500 strelcov zo 75 krajín sveta. Súťaž prebiehala 6 dní, pričom každý strelec absolvoval 5 súťažných dní v rannej alebo poobedňajšej smene a jeden deň bol voľný. Organizátori rozdelili strelecký areál na 5 oblastí, pričom každá oblasť svojim motívom a dizajnom korešpondovala s jedným z piatich svetadielov. Nápaditosť “kulís” a grafické prevedenie situácií bolo úchvatné. V každej oblasti bolo 6 streleckých situácií (1 dlhá, 2 stredné a 3 krátke). Na prvý pohľad sa mohlo zdať, že odstrieľať každý deň “len” šesť parkúrov je malina, opak bol pravdou. Situácie boli náročné a dynamické s pomerne veľkým zastúpením technických zariadení. Veľkou výzvou boli rôzne nepohodlné polohy a vzdialenosť terčov, ktorá dosahovala miestami až 50 metrov. V jednej situácii sa takýto vzdialený terč riešil cez malé okienko v kľaku, po odbehnutí cca 300 metrov. Technické zariadenia ako výsuvy, kýačky, odklápacie terče, či pojazdy boli zakomponované takmer do každej situácie. Dômyselne boli prevedené aj spúšťacie mechanizmy pohyblivých terčov ako napr. rôzne nášľapné spušťače, či otváracie/posuvné dvere. Pri situáciách s technickými zariadeniemi bolo potrebné mať dobré zvládnuté pokročilé strelecké techniky dobrého časovania, či rýchle a presné presuny medzi terčami. Každé zaváhanie v časovaní a následné čakanie na pohyblivý terč znamenali hlavne na krátkych situáciách niekoľkosekundovú stratu a priepastné rozdiely v porovnaní k top strelcom.
Okrem samotného súťaženia sa strelci hlavne počas voľného dňa prichádzali na strelnicu pozrieť a inšpirovať sa tými najlepšimi. Bolo naozaj náročné pri štarte najlepšich strelcov zaujať takú pozíciu v dave divákov, aby bolo možné nerušene sledovať ich výkon. Mnohých strelcov sprevádzali rodiny, početný organizačný tím, prípadne televízny štáb.
Celkový dojem zo šampionátu bol vynikajúci. Skvelá organizácia, technické zabezpečenie a pripravenosť rozhodcov prispeli k celkovej pohode strelcov.
Z majstrovstiev si Slovensko odnieslo jedinú medailu, a to rovno zlatú, v kategórii Senior – divízia Production si Janko Pálka vybojoval krásne 1. miesto.
Zuzka obsadila v kategórii Lady – divízia Production 28. miesto zo 70 žien.

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *